Пошук

Меню сайту

Гостьова книга
Брами
Хвірточки
Огорожі
Перила
Балконні перила
Дашки
Віконні решітки
Підставки для вазонків
Інтер'єр
Інше

Форма входу

Реклама

Тут

може

бути

Ваша

Реклама!

Вітання

Статистика

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Теги

Категорії розділу

Головна » Статті » Мої статті

Осадка

Осадка.

    Призначення операції - збільшення площини поперечного перерізу заготовки за рахунок зменшення її довжини. По суті, осадка представляє собою операцію, зворотню висадці. Осадка буває повною і частковою. Часткову осадку називають "висадкою".
   Повну осадку проводять на наковальні ручником або кувалдою. Нагріту в ковальськім горні заготовку розташовують строго вертикально на наковальні. При цьому бажано, щоб довжина заготовки не перевищувала її діаметра більше ніж в 2-2,5 рази, а кінці заготовки були зрізані під прямим кутом до вертикальної осі. Якщо надмірна довжина заготовки не дозволяє встановити її вертикально, то її вкладають вкладають горизонтально або розрубують на куски оптимальної довжини. Якщо це не зробити, то під час осадки може статися небажаний вигин заготовки. Осадку проводять рівномірними ударами молота. Причому перші удари, призначені для розгону металу повинні бути легкими. Щоб осадка була рівномірною, деталь під час кування повертають кругом вертикальної осі. Дефекти і деформації осадки виправляють негайно, прямо на наковальні. Для отримання плоскої заготовки на заключній стадії осадки використовують молоток із кулеподібним бойком. Поверхню осадженої заготовки вирівнюють за допомогою гладилки.
   Призначення висадки - збільшення площини поперечного перерізу певної частини заготовки. Висадка представляє собою осадку не всієї заготовки, а якоїсь її частини (або кількох частин). Висадку можна проводити як на кінцях заготовки, так і посередині. Зазвичай висадку використовують для виготовлення заклепок, болтів, при куванні декоративних елементів, які мають нерівномірний переріз, а також як підготовчу операцію при гнутті.
   Висадку проводять на наковальні при допомозі кувалди. Нагрівають тільки ту частину заготовки, яка підлягає деформації. Інші частину заготовки охолоджують водою. Охолодження проводять швидко, не перетримуючи заготовку у воді і слідкуючи за тим, щоб не вистигла нагріта частина. Заготовку захвачують кліщами, вертикально встановлюють на наковальні і кувалдою наносять по ній ритмічні удари до тих пір, поки висаджувальна частина не набуде необхідної товщини. При цьому охолоджена частина заготовки зберігає свою форму. Щоб отримати деталь із потовщеним нижнім кінцем, заготовку встановлюють нагрітим кінцем вниз. Якщо потрібно отримати деталь із потовщеним верхнім кінцем, заготовку встановлюють нагрітим кінцем вверх. При висадці середини заготовки великої довжини її вигинають у формі букви "Z" вище місця деформації, після чого наносять удари по вигині. Після закінчення висадки заготовку випрямляють. Висаджену частину обробляють обжимками.


   інші статті:


Категорія: Мої статті | Додав: fabrovero (13.03.2012)
Переглядів: 1104 | Теги: ковані вироби, осадка, технологія кування, статті про ковку, металу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]